top of page
  • Forfatters billedeJesper Jensen

Træning til ældre

Når man bliver ældre sker der en række fysiologiske ændringer i kroppen. Fra 50-årsalderen falder muskelstyrken med ca. 1,5% pr. år. Dette kan for nogen medføre, at funktionsniveauet falder, og at der er en stigende risiko for fald. Årsagen til den faldende muskelstyrke skal findes i lavere muskelmasse som følge af færre og mindre muskelfibre. Musklernes evne til at trække sig hurtigt sammen forringes ligeledes, hvilket kan påvirke evnen til at undgå fald.

Med styrketræning kan man dog bremse nedgangen i muskelstyrke og endda øge styrken. Det sker ved en øgning af muskelmassen, hvilket gør, at musklen bliver i stand til at udvikle mere kraft. Hastigheden af nervernes signaler til musklerne forøges ligeledes. Dette gør, at man bliver i stand til at udvikle høj kraft hurtigt, hvilket er en vigtig faktor for at afværge fald.

Øget muskelmasse og styrke kan øge funktionsniveauet hos ældre med nedsat funktionsniveau. Har man i forvejen et højt funktionsniveau vil træning medføre, at man får en øget reservekapacitet. Dette kan være gavnligt, hvis man bliver inaktiv i en periode, for eksempel på grund af sygdom.

Fysisk træning kan altså mindske faldrisikoen, øge funktionsniveauet og øge reservekapaciteten. Men det er ikke alt. Knogletætheden kan blive øget, hvilket reducerer risikoen for knoglebrud, blodtrykket kan falde, hvis det er for højt og smerter i forbindelse med slidgigt kan mindskes.

Der er dog ikke kun fysiske gevinster ved fysisk træning. Kroppens udskillelse af endorfiner øges, hvilket mindsker risikoen for depression, ligesom graden af stress og angst kan mindskes.

Og det er aldrig for sent at starte med at træne. Musklerne reagerer på træning uanset alder, og undersøgelser har vist, at 90 årige, der ikke har trænet før, kan øge deres muskelstyrke med op til 170 % på 4 uger.

Det er altid nemmere at komme afsted når man har nogen at følges med. Så tag din kone/mand, ven/veninde, nabo, kollega eller andre du gerne vil træne sammen med i hånden og kom forbi og hør om dine muligheder for at komme i gang med at træne


7 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

SKAL DET HELE VÆRE PERFEKT?

Hvad enten det er vægttab eller træning har mange en forestilling om, at når man går i gang med ”projektet”, skal det hele være perfekt. Hvis vi snakker kostomlægning og vægttab, så skal man have 600

HVAD SKAL DER TIL FOR AT BLIVE STÆRKERE?

2-3 sæt af 5-6 velvalgte øvelser 2 gange om ugen med moderat vægt. 2x30-45 minutters træning inkl. opvarmning. Mere skal der ikke til, hvis man ikke er vant til at træne. Efterhånden som man bliver me

Vægttab

Året nærmer sig sin afslutning med alt hvad der hører sig til af julefrokoster og julemad. Når vi starter på det nye år, er det tid til en ny start, og rigtig mange har et ønske om at smide noget vægt

Comments


bottom of page